A A A K K K
людям з порушенням зору
Офіційний сайт відділу освіти, молоді та спорту Медвинської сільської ради! Ми відкриті для цікавих пропозицій, генерації нових ідей

Як підготувати дитину до вашої розлуки з нею?

Дата: 19.04.2022 13:34
Кількість переглядів: 33

 Сьогодні це одна з найактуальніших тем. У нашому житті з'явилися тривожні поїздки, розлуки з друзями, близькими людьми, з рідним місцем. Як бути, якщо дитина сильно плаче при розлуці або не відпускає вас після тривожних подій навіть в магазин?

Спочатку давайте з'ясуємо, чому так відбувається. Справа в тому, що діти дуже чутливі до розлуки з близькими під час серйозних змін, наприклад зміни місця проживання, хвороби, травматичних подій, свідками або учасниками яких вони стали, втрати значущих зв'язків (наприклад, близьких родичів, друзів, улюбленої вчительки). У цей час дитина особливо вразлива і може знову мати потребу в тісному і інтенсивному контакті з батьками. Вона може чіплятися за вас, коли ви збираєтеся піти, відчувати страх при розлуці, хотіти бути з вами завжди і всюди.

 Причина проста: дитині потрібен стабільний, передбачуваний розпорядок дня і ваша підтримка, якою вона намагається заручитися за допомогою більш тісного тілесного контакту. Так як розставань не уникнути, ваше завдання - допомогти дітям впоратися з тривогами цього процесу.

 Невеликі підказки допоможуть полегшити ситуацію з розставанням:

  Необхідно говорити з дитиною про розставання, вислуховувати її протест у відповідь, можливий гнів і капризи, залишаючись при цьому спокійним. Можливо, подібних реакцій і не буде, хоча вони є нормальними. Дитина може реагувати на розлуку соматично: погіршенням поведінки або інтенсивним афектом. ???? Постарайтеся відбити ці прояви, наприклад, говоріть: «Я пам'ятаю про тебе, я люблю тебе і тоді, коли мене немає поруч».
  Під час розлуки не зникайте таємно, але і не затримуйтеся надовго при розставанні. Перед від'їздом чітко і ясно розкажіть, чому ви не можете поїхати разом. Вислухайте протест дитини, дайте йому висловити свої почуття, а потім відразу відбийте їх: 
«Я розумію, що ти зараз сердишся, але я повинна йти, я впевнена, все буде добре. Коли я повернуся, ми проведемо цілий день разом».
  Обміняйтеся з дитиною предметами (добре підійдуть круглі предмети, камінчики), які будуть нагадувати вам один про одного.
  Якщо ви плануєте бути відсутніми тривалий час, запишіть для дитини казки та побажання на ніч, щоб вона могла слухати ваш голос перед сном. Дуже важливо прослухати записи разом з дитиною кілька разів, щоб вона сприймала їх як можливість відтворити ваш образ тоді, коли ви не поруч. Інакше дитина просто буде тривожитися і сердитися, чуючи ваш голос і не бачачи вас.
  Телефонуйте дитині і розмовляйте про те, як пройшов день. Причому розповідайте про свої справи теж, а не тільки розпитуйте.
  Надсилайте фото, які будуть відображати ваше життя далеко від дитини. Це дасть їй можливість відповідати вам так само про себе. У певному віці дітям простіше намалювати, ніж написати (до того ж, вони просто люблять малювати), і ви як раз можете попросити зробити для вас малюнок. ????(Можна заздалегідь приготувати кілька ваших листів-малюнків, а хтось із дорослих нехай вручає їх і допомагає дитині готувати відповідь). 
  Підготуйте до від'їзду маленькі сюрпризи, які бабуся, няня або інша людина яка залишилася з дитиною, зможе ховати в різні місця, а потім шукати їх разом з дитиною.
  Говоріть дитині, що ви сумуєте, але впевнені, що їй добре, адже вона не одна, а з близькими людьми.
  Будуйте плани про те, що будете робити разом, коли знову зустрінетеся.

 Будь ласка, зверніть увагу! Якщо дитина сильно тривожиться при розлуці і довго не заспокоюється після розставання, у неї виявляються які-небудь симптоми, тривалий час спостерігається поведінка дитини більш молодшого віку (регресивна поведінка), можливо потрібно звернутися до фахівця-психолога!


« повернутися

Вхід для адміністратора